voor een lach die je past!

Onze werkwijze

Overweeg je een orthodontie-behandeling, dan wil je natuurlijk weten wat je te wachten staat. Daarom vind je hieronder een stappenplan waarin stap voor stap staat beschreven hoe we werken. Het belangrijkste is dat we op basis van je gebit, je gezicht en jouw wensen zoeken naar de behandeling die het beste past bij jou. Vaak is dat met een beugel. Er zijn heel veel soorten; ook die laten we hieronder graag aan je zien.

Ook vind je op deze pagina alle soorten beugels die bij ons in de praktijk voor jou beschikbaar zijn.

 

Ik moet een beugel...

wat nu?

Stappenplan

Stap 1 – Eerste consult

Meestal kom je bij ons na een verwijzing van de tandarts. Je kunt je ook direct op onze site aanmelden. Tijdens het eerste consult met onze orthodontist kijkt hij naar je gebit, de stand van je kaken en naar je hele gezicht. We vragen naar je medische geschiedenis en naar je wensen en verwachtingen, en de orthodontist vertelt je over de mogelijkheden van een behandeling. Is die behandeling wenselijk of nodig, dan volgt een afspraak voor het verzamelen van extra informatie.

Stap 2 – Documentatie

Tijdens de tweede stap verzamelen we alle informatie die we nodig hebben om de uiteindelijke behandeling te kiezen en voor te bereiden. We ‘documenteren’ je gebit, je kaken en je gezicht. Daarvoor maken we (röntgen)foto’s en afdrukken van je gebit. Daarna stellen we een persoonlijk behandelplan op, met alle stappen die nodig zijn om je te helpen aan een functioneel gebit dat goed past bij jouw gezicht.

Stap 3 – Bespreken behandelplan

Het behandelplan bespreken we natuurlijk goed met jou. We vertellen je alles over:

  • De voordelen en eventuele nadelen van de behandeling
  • Wat we van jou verwachten tijdens én na de behandeling
  • Eventuele alternatieven
  • De kosten

Tijdens dit consult kun je zelf ook vragen stellen en je krijgt informatie om door te lezen. Ben je akkoord met het plan, dan kunnen we de eerste behandeling inplannen. We informeren dan ook je tandarts. Zelf moet je goed controleren welke kosten je zorgverzekering vergoedt.

Stap 4 – Behandeling

Het doel van de behandeling is het aanpassen van de stand van de kaken, tanden en kiezen voor een mooi en functioneel gebit. Dit doen we door middel van een beugel en in sommige gevallen gebruiken we verschillende soorten beugels. Dit kunnen zowel vaste als uitneembare beugels zijn. Je moet je beugel een lange periode dragen voor het gewenste resultaat, en tijdens die hele periode kom je elke 4 à 5 weken op controle. We bekijken dan de voortgang en passen waar nodig de beugel aan.

Kinderen en jongeren proberen we zo veel mogelijk te helpen buiten schooltijden maar die momenten zijn beperkt; houd er rekening mee dat je regelmatig wat les zult missen. Gaat er wat stuk aan de beugel, dan kunnen we dat meestal repareren. Hier moet je wel een extra afspraak voor maken.

Stap 5 – Beugel verwijderen en nazorg

Aan het eind van de behandeling halen we de beugel weg. Om je tanden recht te houden, krijg je een bijna altijd een spalkdraad achter je boven- en ondertanden. Vaak krijg je ook een doorzichtige nachtbeugel, een tandpyjama. Die moet je de eerste tijd na het verwijderen van de beugel ’s nachts nog dragen. De nachtbeugel draag je ongeveer 1,5 tot 2 jaar na de behandeling. In die tijd kom je nog zo’n 6 keer op controle. Het draadje blijft zo lang mogelijk zitten.

Beugelgalerij

Er zijn veel verschillende beugels. Je kunt ze onderverdelen in vaste beugels die aan je tanden vast zitten en uitneembare beugels, die je zo nu en dan uit kunt doen. De derde categorie is de retentiebeugel. Die gebruik je ná de behandeling, om de tanden en kiezen op hun nieuwe plek te houden. Hieronder staan de beugels die wij het meest gebruiken. De orthodontist kiest uiteindelijk welke beugel het beste past in jouw situatie. Soms is er meer nodig dan een beugel alleen. Dat bespreekt de orthodontist met je.

Vaste beugels

Slotjesbeugel

De slotjesbeugel bestaat uit aaneengeschakelde slotjes (brackets) die op je tanden geplakt worden. Deze beugel kan tanden en hun wortels heel nauwkeurig op de juiste plek zetten. Samen met elastieken en/of een buitenbeugel kan deze ook de stand van je kaken aanpassen, bijvoorbeeld om overbeet te corrigeren. Dat is wanneer de voortanden te ver naar voren staan ten opzichte van de ondertanden.

Hyrax

Een Hyrax wordt ook wel SPIN genoemd. Deze beugel kan de bovenkaak breder maken. De Hyrax zit wast aan vier kiezen in de bovenkaak. In het midden, op het verhemelte, zit een schroef die elke dag een klein beetje wordt aangedraaid om de beugel te spreiden. Dat aandraaien kun je na onze uitleg makkelijk zelf doen. De orthodontist geeft aan hoe veel dagen je de beugel aan moet draaien.

Quad Helix

Een Quad Helix gebruiken we vaak bij jonge kinderen die nog niet alle kiezen gewisseld hebben. Met deze beugel kunnen we de bovenkaak verbreden. Dat geeft meer ruimte in de boventandboog. De Quad Helix zit vast aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak. De orthodontist stelt hem in, daar hoef je zelf niks aan te doen.

Uitneembare beugels

Buitenbeugel

De buitenbeugel of ‘headgear’ is een van de bekendste uitneembare beugels. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en brengt de kiezen in de bovenkaak naar achter. Dat geeft meer ruimte voor de voortanden. In het begin draag je hem overdag en ’s nachts. Meestal kun je hem later alleen ’s nachts dragen.

Blokbeugel

Een blokbeugel is een activator: hij stimuleert de groei van de onderkaak. Tegelijkertijd remt hij juist de groei van de bovenkaak. Hierdoor komt de onderkaak naar voren en de bovenkaak naar achter. Een blokbeugel zit met ankertjes aan de kiezen van de bovenkaak geklemd. Hij kan uit, maar je draagt hem dag en nacht. Alleen het eten en het tandenpoetsen mag je hem uitdoen.

Invisalign-beugel

De Invisalign-beugel is een uitneembare beugel van doorzichtig kunststof, die je bijna niet ziet zitten. Het is een soort hoesje dat over je tanden komt. Hij kan uit tijdens het eten maar je moet hem wel minimaal 20 uur per dag dragen. Elke 1 à 2 weken doe je een nieuwe beugel in, met net een andere vorm. Je komt ook regelmatig op controle om samen met de orthodontist de voortgang te bekijken.

Retentiebeugels

Nachtbeugel

De nachtbeugel is een flexibele, uitneembare beugel die je alleen ’s nachts draagt: de nachtpyjama. Deze voorkomt dat je tanden en kiezen na de behandeling weer terug schuiven naar hun oorspronkelijke positie. Hoe langer je deze beugel draagt, hoe beter het resultaat. Je draagt hem in ieder geval 2 jaar.

Spalkje

Meestal plakt de orthodontist aan het eind van de behandeling een draadje achter je voortanden. Dat draadje heet ook wel een spalkje. Dat spalkje doet hetzelfde als de uitneembare retentiebeugel maar dan 24 uur per dag. Je laat het spalkje zo lang mogelijk zitten.

Veelgestelde vragen

Er is iets mis met mijn beugel, wat nu?

Wanneer er iets mis is met je beugel, moet je contact met ons opnemen. Kijk bij spoed [link] wat je zelf kunt doen en hoe snel je een afspraak moet maken. Daar staat ook hoe je hulp kunt krijgen buiten onze openingstijden om. Ben je in het buitenland, dan kun je het beste proberen een specialist in de buurt te vinden. Je kunt ons natuurlijk wel bellen voor overleg.

Wat kan ik verwachten in de eerste dagen dat ik een beugel heb?

Krijg je voor het eerst een beugel, dan moet je een paar dagen wennen aan het gevoel. Hoe lang dat duurt en hoe veel last je ervan hebt, hangt af van het soort beugel en van hoe gevoelig je tanden en kiezen zijn. Sommige mensen hebben bijna geen last, bij andere mensen kan het pijnlijk zijn. Iedereen zal zich moeten aanpassen, en dat is in het begin best ongemakkelijk.

Hoe vaak moet ik terugkomen?

Tijdens de hele behandeling kom je elke 4 tot 6 weken op controle. Houd er rekening mee dat je dus regelmatig even van school of werk bent! We kunnen niet iedereen buiten school- en werktijden behandelen.

Moet ik ook nog naar mijn gewone tandarts?

Ja, je gaat gewoon zoals normaal naar je eigen tandarts, voor de halfjaarlijkse controles en eventuele behandelingen.

Zijn er ook risico’s aan een orthodontie-behandeling?

Zoals bij vrijwel elke medische ingreep zijn er risico’s aan een orthodontie-behandeling verbonden. De risico’s zijn erg klein maar niet helemaal uit te sluiten. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Het korter worden van de tandwortel
  • Het afsterven van een zenuw
  • Het terugtrekken van het tandvlees
  • Het ontstaan van vlekjes of gaatjes
  • Klachten rond het kaakgewricht, vóór, tijdens of na de beugel

Soms is een aanvullende behandeling nodig zoals fysiotherapie.

Ik heb pijn, wat nu?

Heb je pijn? Wacht dan niet op je volgende afspraak maar bel ons voor overleg en een afspraak. Zie onze contactgegevens [link] en de informatie over hulp bij problemen [link].

Ik kan niet naar een afspraak komen of ik ben te laat. Wat nu?

Kun je niet komen, verzet je afspraak dan minimaal 24 uur vooraf. Kom je te laat, dan kunnen we je vragen een nieuwe afspraak te maken om andere patiënten niet te lang te laten wachten.

Tarieven

Een behandeling is erg persoonlijk en de tarieven hangen af van de behandeling en de gekozen beugel(s). Na het eerste consult geven we een indicatie van de kosten. In het uiteindelijke behandelplan staat een exacte begroting. Die moet je ondertekend inleveren vóór we met de behandeling kunnen starten. Je moet zelf nagaan wat er door je zorgverzekeraar wordt vergoed en wat niet.

Orthodontie wordt door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Niet alle aanvullende verzekeringen dekken orthodontie, dus neem de polisvoorwaarden van je verzekering goed door! Sommige verzekeraars vergoeden alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ze kunnen eisen dat je al een jaar aanvullend verzekerd bent vóór de behandeling start bijvoorbeeld, of dat je bent overgestapt vanuit een vergelijkbare aanvullende verzekering. Ook dit staat in de polisvoorwaarden. Lees die dus goed, en neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.

Reparaties aan een beugel worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Gaat er iets kapot, dan kunnen we dat meestal wel repareren. We brengen dit niet altijd in rekening maar gaat er regelmatig wat stuk, dan kunnen we dit wel in rekening brengen.

U vindt de vastgestelde tarieven op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).