Voor een lach die je past!

Slotjesbeugel

Bij een slotjesbeugel plakken we op elke tand een slotje of bracket. Om sommige kiezen komt een metalen bandje of ring, met buisjes eraan. Door de slotjes komt een draad, die vast zit met elastiekjes of metalen draadjes. Die boog duwt de tanden naar hun nieuwe plek.

Wennen aan een slotjesbeugel

In het begin zul je moeten wennen aan een slotjesbeugel. Je tanden en kiezen kunnen gevoelig zijn, omdat de beugel er druk op uitoefent. Heb je de beugel net gekregen, dan kan het wel een week duren voor het wegtrekt. Als de orthodontist tijdens een controle bezoek de beugel heeft aangepast, kun je er weer een paar dagen last van hebben. Ook moet de binnenkant van je mond wennen aan de slotjes, die óp je tanden zijn geplaatst. Je kunt wat geïrriteerde plekjes krijgen. Deze plekjes gaan binnen een paar dagen over. Heb je er erg veel last van, dan kun je wat witte was op de slotjes doen maar doe dit met mate: het is de bedoeling dat je mond aan de slotjes went!

Onderhoud van de beugel

Deze beugel is best kwetsbaar. Je moet hem goed schoonhouden en zo lang je hem draagt, kun je geen harde etenswaren zoals appels of stokbrood afbijten. Die moet je eerst in kleine stukjes snijden. Drink zo weinig mogelijk frisdrank en eet géén kleverige snoepwaren zoals toffee en kauwgom. Met slotjes moet je extra goed voor je tanden zorgen. Iedere keer als je iets gegeten hebt, moet je je tanden en kiezen goed poetsen. Denk eraan dat je met de haartjes van de borstel ook onder de boog en tussen de slotjes komt, en poets het tandvlees zachtjes mee. Houd je je mond niet schoon genoeg, dan kunnen je tanden naast de slotjes verkleuren of zelfs gaatjes krijgen.