Voor een lach die je past!

Stappenplan

Stap 1 – Eerste consult

Meestal kom je bij ons na een verwijzing van de tandarts. Je kunt je ook direct op onze site aanmelden. Tijdens het eerste consult met onze orthodontist kijkt hij naar je gebit, de stand van je kaken en naar je hele gezicht. We vragen naar je medische geschiedenis en naar je wensen en verwachtingen, en de orthodontist vertelt je over de mogelijkheden van een behandeling. Is die behandeling wenselijk of nodig, dan volgt een afspraak voor het verzamelen van extra informatie. Meestal kunnen we na dit eerste consult al een globale kostenindicatie geven.

Stap 2 – Documentatie

Tijdens de tweede stap verzamelen we alle informatie die we nodig hebben om de uiteindelijke behandeling te kiezen en voor te bereiden. We ‘documenteren’ je gebit, je kaken en je gezicht. Daarvoor maken we (röntgen)foto’s en afdrukken van je gebit. Daarna stellen we een persoonlijk behandelplan op, met alle stappen die nodig zijn om je te helpen aan een functioneel gebit dat goed past bij jouw gezicht.

Ik moet een beugel...
wat nu?

Orthodontistenpraktijk Zoetermeer

Stap 3 – Bespreken behandelplan

Het behandelplan bespreken we natuurlijk goed met jou. We vertellen je alles over:

  • De voordelen en eventuele nadelen van de behandeling
  • Wat we van jou verwachten tijdens én na de behandeling
  • Eventuele alternatieven
  • De kosten

Tijdens dit consult kun je zelf ook vragen stellen en je krijgt informatie om door te lezen. Ben je akkoord met het plan, dan kunnen we de eerste behandeling inplannen. We informeren dan ook je tandarts. Zelf moet je goed controleren welke kosten je zorgverzekering vergoedt.

Stap 4 – Behandeling

Het doel van de behandeling is het aanpassen van de stand van de kaken, tanden en kiezen voor een mooi en functioneel gebit. Voor de aanpassingen gebruiken we verschillende soorten beugels. Sommige zitten vast aan het gebit, andere zijn uitneembaar. Je moet ze een lange periode dragen voor het gewenste resultaat, en tijdens die hele periode kom je elke 4 à 5 weken op controle. We bekijken dan de voortgang en passen waar nodig de beugel aan.

Kinderen en jongeren proberen we zo veel mogelijk te helpen buiten schooltijden maar die momenten zijn beperkt; houd er rekening mee dat je regelmatig wat les zult missen. Gaat er wat stuk aan de beugel, dan kunnen we dat meestal repareren. Hier moet je wel een extra afspraak voor maken.

Stap 5 – Beugel verwijderen en nazorg

Aan het eind van de behandeling halen we de beugel weg. Om je tanden recht te houden, krijg je een bijna altijd een spalkdraad achter je boven- en ondertanden. Vaak krijg je ook een doorzichtige nachtbeugel, een tandpyjama. Die moet je de eerste tijd na het verwijderen van de beugel ’s nachts nog dragen. De nachtbeugel draag je ongeveer 1,5 tot 2 jaar na de behandeling. In die tijd kom je nog zo’n 6 keer op controle. Het draadje blijft zo lang mogelijk zitten.