Voor een lach die je past!

Spalkje

Na het succesvol afronden van je orthodontie behandeling wordt vaak als laatste stap een subtiel maar effectief hulpmiddel geplaatst: het welbekende spalkje, ook wel bekend als het draadje achter je voortanden. Dit kleine, onopvallende draadje werkt als een permanente retentiebeugel en is ontworpen om 24 uur per dag te werken, in tegenstelling tot de uitneembare variant. De rol van het spalkje is belangrijk om de behaalde resultaten te behouden en voorkomt dat de tanden en kiezen zich ongewenst verplaatsen.

In principe werkt het spalkje op dezelfde manier als een uitneembare retentiebeugel, maar met het voordeel dat deze constant aanwezig is en er daardoor niet aan hoeft te denken om het in en uit te doen. Deze continue ondersteuning voorkomt dat het gebit en de kaken teruggaan naar hun oorspronkelijke stand na de orthodontie behandeling.

Retentiebeugel: het spalkje

Zodra je behandeling is afgerond stoppen de verplaatsingen van de tanden en kiezen. De retentiebeugel, in de vorm van het spalkje, dient als een stabiliserend element. Hierdoor wordt er geen extra kracht meer uitgeoefend op je kaken of gebit. Dit betekent dat er niets verandert aan de nieuwe stand van je tanden en kiezen en deze zal blijven zoals hij is. Deze fase van nazorg is van uiterst belang voor het uiteindelijke resultaat van de behandeling en het behoudt van een mooi en recht gebit.

Ons advies is om het spalkje achter de tanden zo lang mogelijk te laten zitten. In principe wordt hij één keer geplaatst en zal hij je er daarna niet meer naar om hoeven te kijken. Raak het draadje achter je tanden toch los? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de orthodontiepraktijk. In dit geval contact met ons op te nemen. Zo kunnen onze orthodontisten ervoor zorgen dat het draadje wordt vervangen en deze opnieuw achter de tanden wordt geplaatst.