Blokbeugel

Een blokbeugel wordt met ankertjes aan de kiezen van de bovenkaak geklemd. De onderkaak kan vrij bewegen, tot je dichtbijt en je tanden op elkaar doet. Dan dwingt de beugel je onderkaak naar voren. Met een blokbeugel gaat slikken en praten ook anders. Daar moet je in het begin echt aan wennen. Je kunt last krijgen van een moe gevoel of pijn in je kauwspieren, moeite hebben met praten, last hebben van meer speeksel en van gevoelige tanden. Dit duurt meestal niet lang.

Een blokbeugel of activator werkt alleen goed als je hem altijd in hebt. Je draagt hem dus dag en nacht, alleen bij het eten en tanden poetsen kan hij even uit. Ook bij sommige sporten; overleg dit met de orthodontist. Het kan goed zijn dat de beugel de eerste nachten tijdens het slapen uit je mond valt. Dat is niet erg, na een paar dagen is je mond eraan gewend en blijft hij vanzelf zitten.

Houd de beugel goed schoon. Steeds als je je tanden poetst, poets je ook de beugel met een aparte borstel met wat tanspasta of zeep. Komt er tandsteen op, dan kun je de beugel schoonmaken met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.