Voor een lach die je past!

Blokbeugel

Een blokbeugel, ook wel bekend als een activator, wordt met ankertjes aan de kiezen van de bovenkaak geklemd. De onderkaak kan hierdoor vrij bewegen, tot je dichtbijt en je tanden op elkaar doet. Dan dwingt de beugel je onderkaak naar voren. Het gebruik van een blokbeugel verandert ook de manier waarop je slikt en praat. Dit is iets waar je in het begin echt aan moet wennen. Het kan leiden tot een vermoeid gevoel of pijn in de kauwspieren, moeite met praten, last hebben van meer speeksel en gevoelige tanden. Gelukkig duurt dit meestal niet lang.

Wanneer werkt een blokbeugel?

Een blokbeugel of activator werkt alleen goed als je hem altijd in hebt. Je draagt de beugel dus dag en nacht en doet de beugel alleen uit tijdens het eten en tandenpoetsen. Ook bij sommige sporten; overleg dit altijd met de orthodontist. Het kan goed zijn dat de beugel de eerste nachten tijdens het slapen uit je mond valt. Dat is niet erg, na een paar dagen is je mond eraan gewend en blijft hij vanzelf zitten.

Het is van essentieel belang om de blokbeugel goed schoon te houden. Telkens wanneer je je tanden poetst, moet je ook de beugel poetsen met een aparte borstel en tandpasta of zeep. Als er tandsteen op de beugel verschijnt, kan deze worden gereinigd met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten. Dit draagt bij aan een goede mondhygiƫne en helpt tandheelkundige problemen te voorkomen tijdens het dragen van de beugel.