Hyrax

Veel behandelingen beginnen met een Hyrax. Deze beugel maakt de bovenkaak wat breder, waardoor er meer ruimte komt voor de voortanden in de bovenkaak. De Hyrax wordt vastgemaakt aan vier kiezen in de bovenkaak. Door het aandraaien van de schroef in het midden, zet de beugel meer druk op de kiezen naar buiten toe. Daardoor wordt het verhemelte vrij snel breder.

De orthodontist bepaalt hoe veel en hoe lang de beugel uitgedraaid moet worden. Meestal is dat 6 tot 10 dagen elke dag een beetje. Dat opspannen kan best gevoelig zijn. Is de pijn hevig, neem dan gerust een pijnstiller. Deze gevoeligheid duurt normaal gesproken maar kort. Houdt het aan, neem dan contact op met de orthodontist. Het is mogelijk dat de snelheid van aandraaien wat aangepast moet worden.

Is de bovenkaak breed genoeg geworden, dan blijft de Hyrax nog een paar maanden zitten om de kaak en de tanden te laten wennen aan hun nieuwe stand. Je hoeft hem dan niet meer aan te draaien. Meestal volgt hierna een vaste beugel.

De Hyrax blijft vaak lang zitten en kan niet tussendoor even uit. Het is dus belangrijk dat je je tanden heel goed poetst en de rest van je mond ook goed schoonhoudt. Er blijven makkelijk restjes zitten achter de onderdelen van de Hyrax.