Voor een lach die je past!

Hyrax

Veel behandelingen beginnen met het gebruik van een Hyrax. Maar wat is een Hyrax? Deze beugel verbreedt de bovenkaak, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de voortanden. De orthodontist bevestigt de Hyrax aan vier kiezen in de bovenkaak. Door de schroef in het middel van de beugel geleidelijk aan te draaien, wordt er geleidelijk meer druk uitgeoefend op de kiezen, waardoor het gehemelte breder wordt.

De orthodontist bepaalt de frequentie en duur van het aandraaien van de beugel. Gewoonlijk wordt de beugel gedurende 6 tot 10 dagen dagelijks een beetje strakker gedraaid. Het aandraaien kan soms ongemak veroorzaken. Als de pijn hevig is en moeilijk te verdragen, is het aan te raden om een pijnstiller te nemen om verlichting te geven. Normaal gesproken duurt dit gevoel van gevoeligheid maar kort. Als de pijn aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de orthodontist, aangezien het nodig kan zijn om de snelheid van het aandraaien aan te passen.

Zodra de bovenkaak voldoende verbreed is, blijft de Hyrax nog enkele maanden zitten om de kaak en de tanden te laten wennen aan hun nieuwe positie. Op dat moment is het niet meer nodig om de beugel verder aan te draaien. Vaak wordt hierna een vaste beugel geplaatst.

De Hyrax blijft vaak gedurende een langere periode zitten en kan tussendoor niet worden uitgenomen. Het is daarom belangrijk om de tanden zeer goed te poetsen en de rest van de mond goed schoon te houden. Er kunnen namelijk gemakkelijk voedselresten achterblijven rondom de onderdelen van de Hyrax. Als je moeite hebt met het poetsen van je tanden terwijl je deze beugel draagt, is het raadzaam om advies te vragen aan je orthodontist.