Voor een lach die je past!

De nachtbeugel

De nachtbeugel is een uitneembare en flexibele beugel. De beugel is bedoeld om in de nacht te dragen en speelt een belangrijke rol in het behoud van de behaalde resultaten na een orthodontie behandeling. Zodra de orthodontie behandeling is afgelopen is er een risico dat je tanden en kiezen geleidelijk terugkeren naar hun oorspronkelijke positie. Hier komt de nachtbeugel in actie als hulpmiddel om dit ongewenste verschuiven tegen te gaan.

Het dragen van de nachtbeugel is geen tijdelijke maatregel. Hoe langer je deze nachtbeugel draagt, hoe beter het behaalde resultaat wordt behouden. Onze orthodontisten adviseren doorgaans een draagtijd van, in ieder geval, twee jaar. Gedurende deze periode vervult de nachtbeugel de rol van een retentiebeugel, die voorkomt dat de tanden en de kiezen zich opnieuw gaan positioneren in de oude vorm. Het is belangrijk om deze fase serieus te nemen aangezien het voorkomt dat je tanden en kiezen weer terug in de oude positie gaan staan.

Behandeling met een nachtbeugel

Na het afronden van jouw orthodontie behandeling worden er geen tanden of kiezen meer verplaatst. Echter, zonder juiste nazorg willen het gebit en de kaken zich graag terugzetten naar hun oorspronkelijk positie in het gebit. De nachtbeugel functioneert als een stabilisator en zorgt ervoor dat alles op de nieuwe plek blijft. Tijdens deze periode wordt er geen kracht meer uitgeoefend op de kaken of het gebit, waardoor de orthodontie resultaten behouden blijven. Het is een fase die niet overhaast mag worden en minstens twee jaar duurt.

Het is belangrijk dat je de retentiebeugel draagt zoals de orthodontist het jou verteld. In het geval van verlies of wanneer de beugel niet meer goed past, is het verstandig om direct een afspraak te maken met de orthodontist.

Lees hier meer over de rest van de beugels