voor een lach die je past!

Buitenbeugel

De buitenbeugel, ook wel bekend als ‘headgear’, is één van de bekendste uitneembare beugels in de orthodontie. Het belangrijkste doel van deze uitneembare beugel is het afremmen van de groei van de bovenkaak en het verplaatsen van de kiezen in de bovenkaak naar achteren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte ontstaat voor de voortanden.

Het dragen van een buitenbeugel

Wanneer je net begint met het dragen van de buitenbeugel wordt geadviseerd om deze zowel overdag als in de nacht te dragen. Dit intensieve gebruik helpt om de gewenste resultaten sneller te bereiken. In de eerste fase van het dragen van de buitenbeugel zul je wellicht enige druk op je kiezen ervaren, wat enkele dagen gevoeligheid kan geven. Het kan ook voorkomen dat je kiezen in het begin losser aanvoelen dan dat je gewend bent. Dit is normaal en hoef je je niet zorgen over te maken. Het is een teken dat de beugel effectief zijn werk doet.

Naarmate je verder bent in de behandeling en de kiezen zich langzaam naar de gewenste positie bewegen zal de orthodontist beoordelen of de buitenbeugel alleen ’s nachts gedragen kan worden en je deze dus overdag niet meer in hoeft te doen. Dit geeft niet alleen meer comfort tijdens de dagelijkse activiteiten, maar is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de kiezen stevig op hun nieuwe plek blijven staan. Het is daarom belangrijk en raadzaam om je aan de voorgeschreven draagtijd te houden.

In het kort is de buitenbeugel een handig hulpmiddel binnen de orthodontie die niet alleen functioneel is in het aanpassen van de kaakgroei, maar ook bijdraagt aan een mooiere glimlach. Het is een tijdelijke investering die op lange termijn leidt tot blijvende verbeteringen in het gebit.