Voor een lach die je past!

Wat is een slotjesbeugel?

De slotjesbeugel is een van de bekendste vaste beugels die er zijn. Met deze beugel kunnen wij heel precies de positie van je tanden veranderen. Zo staan jouw tanden na de behandeling weer helemaal recht en passen ze goed op elkaar. De beugel bestaat uit speciale voorgevormde draden en de slotjes, ook wel brackets genoemd. Om de zoveel weken kom je op controle en vervangen wij het draad voor een dikker draad tot dat je de maximale dikte hebt bereikt. Soms moet je hier ook elastiekjes bij dragen, waarmee we ervoor kunnen zorgen dat jouw onder- en bovenkaak nog beter op elkaar passen. Wij leggen je precies uit hoe dit werkt en hoe je de elastiekjes draagt.

Hoe werkt een slotjesbeugel?

Een slotjesbeugel bestaat uit een draad en de slotjes (brackets). De slotjes worden op je tanden geplaatst en waar het draad doorheen loopt. Doordat het draad door de slotjes heen loopt, zorgt het ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op je tanden. Je tanden en kiezen komen iets losser in je kaak te staan, waardoor ze langzaam verschuiven en uiteindelijk weer vast groeien. Op deze manier kunnen wij jouw tanden recht zetten.

De eerste dagen kun je de slotjesbeugel voelen, doordat er spanning op je tanden staat. Dit zal de eerste dagen even wennen zijn. Ook bestaat de kans dat je de eerste dagen last krijgt van een plekje of een kleine blaar in je mond.

Wat zijn de voordelen van een slotjesbeugel?

  • Vast en doorlopend traject

Doordat de beugel vast zit in je mond en je de beugel niet zomaar in of uit kunt doen, kan de beugel continu zijn werk doen.

  • Snel resultaat

De beugel kan continu zijn werk doen en kan niet onderbroken worden, hierdoor zul je sneller resultaat gaan zien.

  • Mogelijkheid tot een doorzichtige beugel

Bij de slotjes beugel heb jij de mogelijkheid om te kiezen voor doorzichtige/witte slotjes, hierdoor valt de beugel minder op.

  • Grote correcties

Met de slotjes beugel kunnen wij grotere correcties doen die met andere beugels niet haalbaar zijn of bij welke dit vaak meer tijd kost. Ook dit zorgt ervoor dat jij sneller resultaat behaalt.

  • Eindresultaat: een recht gebit

De slotjesbeugel zet jouw tanden recht en is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Hoe lang moet je een slotjesbeugel dragen en wat zijn de kosten?

De gemiddelde tijd voor het dragen van een slotjes beugel is twee jaar. Dit is natuurlijk verschillend per gebit, bij de een kan het sneller gaan dan bij de ander. Met een slotjes beugel kom je vaak maandelijks langs om de beugel te ‘activeren’. Hiermee zorgen we ervoor dat jouw tanden langzamerhand in de juiste positie komen te staan.

De kosten van een slotjesbeugel kunnen verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van hoelang jij de beugel moet dragen en hoeveel behandelingen je nodig bent. De gemiddelde kosten van een slotjes beugel, die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit, komen op +-€3200,-.

Wordt een slotjesbeugel vergoed door de zorgverzekering?

Een orthodontiebehandeling wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering, dit geldt dus ook als jij een slotjesbeugel moet. Door een aanvullende verzekering af te sluiten voor orthodontie, krijg jij een (gedeeltelijke) vergoeding voor de behandelingen tot een bepaald maximumbedrag. Ga na bij jouw eigen verzekering wat hierin de mogelijkheden zijn.

Ben je benieuwd of dit type beugel voor jou de juiste keuze is?

Schrijf je dan in bij ons via het onderstaande formulier. Wij nemen dan contact met je op voor het inplannen van een eerste consult. Tijdens dit gesprek kijken wij samen met jou naar de mogelijkheden. Hierbij nemen wij uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen en houden we rekening met jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Zien we je binnenkort in onze praktijk?