Wat is een nachtbeugel?

Een nachtbeugel is een uitneembare, flexibele beugel die je alleen ‘s nachts draagt. Nadat de behandeling met een vaste beugel of een uitneembare beugel klaar is, staan je tanden mooi recht. Dit wil je natuurlijk zo houden. Hiervoor maken we gebruik van retentiebeugels. Dit zijn beugels waarmee ervoor wordt gezorgd dat je tanden in die mooie rechte positie blijven staan, nadat je vaste beugel of uitneembare beugel behandeling is afgerond. Bij Orthodontist Zoetermeer maken wij gebruik van twee soorten retentiebeugels:  de nachtbeugel of een spalkje.

Wat doet een nachtbeugel?

De nachtbeugel voorkomt dat je tanden en kiezen na de behandeling terug schuiven naar hun originele positie. Er wordt geen kracht meer op je kaken of gebit gezet en als het goed is, verandert er dus niets. Deze fase is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat en duurt minimaal twee jaar. Draag de retentiebeugel dus precies zoals afgesproken met de orthodontist. Raak je de retentiebeugel kwijt of past hij niet meer, maak dan weer een afspraak.

Nachtbeugel kosten

Wat kost een nachtbeugel? Dit is afhankelijk van welke nachtbeugel geschikt is voor jou. De gemiddelde kosten voor een nachtbeugel zijn tussen de €140,- en €280,-. Daarnaast is het goed om te weten dat je nog een aantal keer op controle moet komen. Je hoeft met een nachtbeugel niet meer maandelijks langs te komen, maar ongeveer twee keer per jaar.

Een nachtbeugel of spalk?

Bij Orthodontist Zoetermeer gebruiken wij twee soorten retentiebeugels: de nachtbeugel of een spalkje. Een spalkje is een draadje dat achter je voortanden wordt geplakt. Het spalkje heeft dezelfde functie als een nachtbeugel, alleen blijft het spalkje 24 uur per dag in je mond en niet alleen in de nacht. Het spalkje is een ijzeren draad die achter de voorste tanden wordt bevestigd. Door dit ijzeren draad blijven je tanden op hun plek nadat je beugel is verwijderd.

De voor- en nadelen van een spalk

De voordelen van een spalkje is dat hij altijd in je mond zit. Je kunt hem dus niet vergeten in te doen. Daarnaast zit de spalk er 24 uur per dag, wat betekend dat hij de hele dag zijn werk kan doen. Een nadeel aan het spalkje is dat tandenpoetsen iets lastiger is en dat er daardoor tandsteen kan ophopen achter de spalk. Ook wordt de spalk alleen achter je voorste tanden gezet, waardoor hij alleen deze tanden recht houdt.

De voor- en nadelen van een nachtbeugel

Er zijn veel voordelen aan het dragen van een nachtbeugel. Als eerste hoef je de beugel alleen maar ’s nachts te dragen. Dat betekent dat je overdag dus geen beugel in hebt en dat je zowel  ’s ochtends als ’s avonds goed je tanden kunt poetsen. Daarnaast wordt deze beugel over je hele gebit geplaatst en zorgt hij ervoor dat alle tanden in de juiste positie blijven staan. Ook is de beugel makkelijk schoon te maken. Een nadeel aan de nachtbeugel is dat je deze kan vergeten om in te doen voordat je gaat slapen.

Ben je benieuwd of dit type beugel voor jou de juiste keuze is?

Schrijf je dan in bij ons via het onderstaande formulier. Wij nemen dan contact met je op voor het inplannen van een eerste consult. Tijdens dit gesprek kijken wij samen met jou naar de mogelijkheden. Hierbij nemen wij uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen en houden we rekening met jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Zien we je binnenkort in onze praktijk?