Slotjesbeugel

Bij vaste apparatuur (slotjesbeugel) wordt er op elke tand een bracket (slotje) geplakt. Om sommige kiezen zit een metalen bandje (ring) met aangelaste buisjes. Door de slotjes loopt de boog (draad), die wordt vastgezet met kleine elastiekjes of metalen draadjes. De boog doet het werk en beweegt de tanden.

In het begin zal je moeten wennen aan je nieuwe beugel. Omdat er kracht op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend. Deze gevoeligheid kan wel een kleine week duren. Na elk bezoek aan de orthodontist kan dit weer een paar dagen optreden. Ook kun je in het begin wat last krijgen aan de binnenkant van je mond omdat de beugel op de tanden wordt geplaatst. Door een stukje witte was op de beugel aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Gebruik deze was niet te snel en te vaak, want het is de bedoeling dat je mond gewend raakt aan je beugel. Na een paar dagen zal je geen last meer hebben.

Het is van groot belang dat je voorzichtig met je beugel omgaat. Een beugel is vrij kwetsbaar. Harde etenswaren, zoals appels, stokbrood e.d. mogen niet afgebeten worden, maar moeten eerst in stukjes worden gesneden. Kleverige snoepwaren zoals toffees, kauwgom e.d. zijn uit den boze en mogen niet gegeten worden. Beperk zoete frisdranken zo veel mogelijk. Cola is niet slecht voor je beugel, maar wel slecht voor je tanden.

Een slotjesbeugel is niet schadelijk voor het gebit, wanneer het gebit zorgvuldig wordt schoongehouden. Iedere keer wanneer je wat gegeten hebt, is het noodzakelijk dat je je tanden en kiezen goed poetst. Ook goed met de haartjes van de borstel onder de boog en tussen de slotjes poetsen. Vergeet niet ook je tandvlees voorzichtig mee te poetsen. Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is, kunnen er naast de slotjes verkleuringen en in extreme gevallen zelfs gaatjes ontstaan

Wanneer er onverhoopt toch iets stuk zou gaan aan je beugel, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is.

 

terug naar beugelgalerij