De blokbeugel (aktivator)

Een aktivator stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak. Op deze manier wordt de overbeet gecorrigeerd. Een aktivator werkt alleen als je hem goed draagt. Dat betekent dag en nacht, behalve tijdens het eten en sommige sporten.

Een aktivator zit met ankertjes geklemd aan de kiezen van de bovenkaak. De onderkaak is vrij om te bewegen. Wanneer je dichtbijt in de beugel dan dwingt de aktivator je onderkaak in een stand naar voren. Slikken en praten gaat ook heel anders. Veel patiƫnten hebben in het begin last van een moe gevoel en pijn in de kauwspieren, moeilijk praten, gevoelige tanden, meer speeksel en een andere spraak. In de regel duren deze klachten niet lang.

De eerste dagen kan het voorkomen dat de activator tijdens het slapen uit je mond valt. Je moet nog wennen aan de aktivator. Dit probleem duurt meestal niet lang.

Zorg dat je de activator goed onderhoudt. Iedere keer als je je tanden en kiezen gaat poetsen, poets dan ook de beugel met wat tandpasta of zeep en een aparte borstel. Als zich tandsteen op de beugel vormt, kun je hem af en toe reinigen met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.

 

terug naar beugelgalerij